Geschiedenis

Terugblik op 90 jaar AOV

In 1919 kwamen een aantal Aaltenaren met dezelfde wens bijeen: ‘het oprichten van een strijkorkest’.

Deze Aaltenaren waren de oprichters van de Aaltensche Orkest Vereeniging in september 1919. Dit ging niet zonder slag of stoot. Er moesten meerdere besprekingen plaatsvinden, maar uiteindelijk startte de AOV met 12 leden, onder leiding van de heer P.J.J. Collard, die tevens de rol als voorzitter op zich nam.

Een strijkorkest met maar 12 leden is natuurlijk niet groot genoeg. Toch heeft de AOV dit een aantal jaren zo volgehouden, tot de AOV in 1935 een verzoek kreeg van een andere vereniging, ‘Sempre Con Zelo’ genaamd. ‘Sempre Con Zelo’ was een harmonieorkest dat in 1901 was opgericht, deze werd echter in 1935 ontbonden. Zij verzochten daarom de AOV om een harmonieafdeling op te richten.

Een lastige keuze voor het toenmalige bestuur van de AOV. Het bestuur kon er dan ook niet over eens worden en er werd een ledenvergadering ingelast. De uitkomst van deze vergadering was, dat de AOV het voor een jaar wilde proberen. Dit bleek prima te verlopen en de harmonie en het strijkorkest (de symfonie) werden definitief samengevoegd. In de loop van de jaren bleek echter dat de belangstelling voor het symfonische gedeelte steeds minder werd. Daarom is in 1953 de symfonie opgeheven en werd de AOV een harmonieorkest.

In 1964 werd er een nieuw onderdeel aan de AOV toegevoegd, namelijk het tamboerkorps, dat tot op heden nog steeds een belangrijk onderdeel is van de AOV. Tevens is er een tijd een majorettegroep actief geweest voor de AOV, maar deze moest helaas wegens te weinig belangstelling weer opgeheven worden.

Tegenwoordig bestaat de AOV uit een harmonieorkest, percussionband en de jeugd. De AOV is dus door de jaren heen steeds uitgebreid. Een aantal jaren terug had de AOV zelfs een dweilorkest, maar deze moest helaas na een aantal jaren stoppen.